Spirituális zene - Koncertleírások
Az alábbi hangfelvétel az utolsó, csak nyelvdobos műsorunk volt. Hangtálak, egy gong és egy nyelvdob hallható benne.
A felvétel egy csendes nyári estén hangzott el, 2018 július 18-án, egy kertben, egy hatalmas mező határában...
...ameddig a nyári szürkületben látni lehetett, csak mező volt... és egy akol.
Sötétedéskor kezdtünk, a csillagok fényénél játszottunk...
..az állatok hangja néha átszűrődött azon a többszáz méteren, ami köztünk volt.
Egy baráti társaság hívott bennünket, hogy osztozzunk velük a hangélményben.
Őskörök
Ebben a programban, mely az alábbi videóban hallható, a modern hangdob hangjait ősi hangszerek váltják.Didgeridoo, táltosdob, loutar, dholak és egy különleges hegedű hangjai idézik fel ezeket az a régmúlt időket, amelyek kb 4000-30 000 évesek lehetnek.
Számomra nagyon érdekes, hogy gyakorló zenészként, hogyan tudom ezekkel a hangszerekkel táncra csalogatni a hallgatókat.
A hangszerösszeállítások mai ismereteink szerint csak véletlenül fordulhattak elő, mert a világ más pontjain használták ezeket. Ebben a műsorban mégis egymást kiegészítve szólalnak meg.
Jól szól az indiai dholak a turáni torokénekkel, vagy az ausztrál didgeridoo-val, az ősi magyar táltosdob a táltoshegedűvel, a hegedű a didge-el. Szinte minden létező módon keverem a hangszereket és ritmusokat, mert ennek a programnak a szórakoztatás a célja.
Bár vannak csendesebb részek, de olyan dallamokat játszom főként, amik egy hangfürdőhöz túl pörgősek lennének. Lássuk hát, hogyan lehetett egykor a buli, - vagy lehetett volna, ha a hangszerösszeállításokra gondolok - , de hogy jó volt, arra az a legékesebb bizonyíték, hogy most itt vagyunk.
tibi.meszi@gmail.com
+36 30 430 9554 | +36 70 410 2181
2013, Pomáz
Mészáros Tibor hangpásztor Copyright © 2022 - Minden jog fenntartva.