Tanítás

Az itt látható videó a hegedülésben teljesen kezdők számára készült. 2008 és 2010 között 98 db videót készítettem a magyar népzenei hegedülés iránt érdeklődők számára. Az vezetett erre, hogy úgy éreztem, kezd valami megváltozni a táncházak világában. Az addig hagyományosan elterjedt hosszú táncházak, - amelyben somogyi, szatmári, kalotaszegi, ádámosi, marosszéki, mezőségi esetleg rábaközi, vagy galgamenti, bonchidai és ki tudja még mi minden szépen sorakozott egymás után, kb 6-8 órában kifejtve - kezdenek rövidülni és én ezzel együtt kezdtem elfelejteni a repertoáromat.
Arra gondoltam, hogy felveszem magamnak telefonnal, amire még emlékszem, hogy később, ha kell, elővehessem és újra tanulhassam magamtól. A következő gondolatom az volt, hogy mások számára is elérhetővé kell tenni ezeke fogásokat, dallamokat, mert ez közös kincsünk.
Létrehoztam egy Youtube csatornát és elkezdtem feltölteni a videókat. Egyszerű eszközöket használtam, emiatt a minőség hagy maga után kívánnivalót. Úgy gondoltam, hogy akit érdekel, így is elfogadja és tanulhat belőle. Nekem pedig az hatalmas könnyebbség volt, hogy nem kell formázni és utómunkákat is csinálni velük.
Három részre oszlik az anyag. Eredetileg csak kalotaszegi és palatkai anyagot szerettem volna feltölteni, de sokan kérték, hogy teljesen kezdőknek is készítsek valamit, fogásokkal, ötletekkel. A linkre kattintva az összes videó ingyen elérhető, reklámok nélkül...és még sok minden más is.

Ez a dal a Gerda című albumon található.
Akkordikus hangszeren játszóknak készítettem el úgy, hogy a nagyképernyőn látható az éppen hallható akkord.
A tábla jelentése:
pl: A dúr, hangkészlete A Cis E
Az akkordok színe mindig ugyanaz, így könnyítve az olvasást.
A jobb alsó sarokban megjelenik a következő akkord, így könnyebb a váltásra készülni.
A hangkészlet a basszerek számára is fontos lehet. Egy bőgős növendékem gyakorlását szerettem volna segíteni ezzel a klippel, még a karantén alatt, az online tanítás segédanyagaként.
tibi.meszi@gmail.com
+36 30 430 9554 | +36 70 410 2181
2013, Pomáz
Mészáros Tibor hangpásztor Copyright © 2022 - Minden jog fenntartva.